GroentenFruit Huis

Gezonde keuze, de gemakkelijke keuze in 'eetbaar' bushokje Breda'

Geplaatst op 15 september 2021

Gezonde reclame! Vandaag is ‘s werelds eerste eetbare bushalte vol groenten en fruit geopend in Breda. Waarom? Overal om ons heen zien we reclame rondom eten. Jammer genoeg gaat het vrijwel altijd over ongezond eten. De bushalte aan de Karnemelkstraat in Breda, die helemaal is aangekleed met groenten en fruit die ook nog meegenomen kan worden door de reizigers, brengt daar verandering in. 

Leuk, zo’n kleurrijke bushalte. Maar is dat echt nodig? Ja! De gemiddelde Nederlander eet te weinig groenten en fruit, terwijl meer kleur eten de makkelijkste manier is om gezonder en duurzamer te leven.

We eten vooral wat we zien

Onze dagelijkse voedselkeuzes worden beïnvloed door onze omgeving: we eten vooral wat we zien. En dat is over het algemeen te vet, te zoet, te zout en te bewerkt. Grote frisdrank-, fastfood- en snoepmerken spenderen miljoenen aan marketing om hun producten bij ons onder de aandacht te brengen. Dit leidt tot ongezonde voedselkeuzes, met als gevolg dat ruim de helft van de Nederlanders met overgewicht kampt. Dat móet anders! 

Allereerste eetbare bushalte ter wereld

Met de eetbare bushalte geven we groenten en fruit het podium dat ze verdienen en laten we zien dat kiezen voor kleur makkelijk, gezond én duurzaam is. Kom ook langs en geef kleur door!
De bushalte blijft gevuld van woensdag 15 t/m dinsdag 21 september. Doordeweeks van 9.00 - 19.00 uur en in het weekend van 11.00 - 18.00 uur. De bushalte is te vinden in de Karnemelkstraat in Breda, bushalte ‘Centrum’.


De opening van het eetbare bushokje heeft vandaag al tot veel publiciteit geleid. 

Geef kleur door

De kickstart van ‘Geef kleur door’ was op 7 april, toen politici een krat vol groenten en fruit werd aangeboden op het Binnenhof om een gezonde voedselomgeving op de politieke agenda te zetten. Zo luidden we het Internationale VN-jaar van Groenten en Fruit in. Inmiddels hebben we meerdere acties door het hele land georganiseerd, zoals de Geef-kleur-door-straat en een nominatie-actie waarbij we duizend kratjes kleur verspreidden over het land. 

Geef kleur door is een initiatief van Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en campagnebureau Food Cabinet in samenwerking met partners. Deze actie wordt extra ondersteund door ZLTO en Curio.