GroentenFruit Huis

Geopolitiek en klimaat hebben zeker invloed op onze sector

Geplaatst op 23 mei 2019

Woensdag 22 mei vond in Kasteel De Hooge Vuursche de ALV en MEET UP van GroentenFruit Huis plaats. Na het officiële deel met de 'hamerstukken', bestuurswissel en een korte presentatie van de highlights uit 2018 en een doorkijk naar 2019 was het na de pauze de beurt aan de externe sprekers Rem Korteweg, Senior Research Fellow bij het Clingendael Institute en Klimaatdeskundige Helga van Leur. Zij wisten het gezelschap te boeien met hun visie op de mogelijke gevolgen van veranderingen in de geopolitiek en het klimaat.

Nadenken over constructieve agenda

Van een rooskleurige boodschap was wat Rem Korteweg betreft geen sprake. Er lijkt een einde te zijn gekomen aan het tijdperk van globalisering dat na WOII op gang is gekomen. "We zien steeds meer fragmentatie." Daarbij onderscheidde Korteweg een drietal grote machtsblokken: Amerika, Azië en Europa. "We zien daarbij dat Amerika met het aantreden van Trump steeds meer haar eigen regels wil bepalen. Zij zijn de bijl aan de wortel van de internationale handelsverdragen. Trump is een voorstander van Bilaterale afspraken." 
Ook binnen Europa is dankzij de Brexit sprake van fragmentatie. "Daarbij verandert de positie van Nederland. Voorheen werden belangrijke besluiten genomen door Parijs, Londen en Berlijn. In die constructie heeft Nederland haar belangen altijd goed kunnen verdedigen. Na de Brexit verschuift de geografische ligging van Nederland van een centrale positie naar linksbuiten. Het gevaar dat Europa NL echt links laat liggen, is daarmee reëel." Het verbond met acht noordelijke landen in een Hanzezone, draagt volgens Korteweg ook niet bij aan een goede positie van NL dat nu nog wordt gezien als leider van de noordelijke landen. "Met elkaar hebben deze landen evenveel stemrecht als Frankrijk. Korteweg inspireerde de aanwezigen om na te denken over een positieve constructieve agenda binnen het veranderende Europa.
Hij wees verder op een steeds grotere waarschijnlijkheid van een No-deal Brexit in oktober. "Ik merk dat bedrijven hun focus op de Brexit verliezen na het steeds weer opschuiven van de deadline. Maar een harde Brexit in oktober lijkt steeds waarschijnlijker." 

Climate change is nu climate crises

Aan de hand van diverse klimaatmodellen en beelden toonde Helga van Leur aan dat er inderdaad sprake is van opwarming van de aarde en dat extremen zoals plaatselijk extreme hitte, kou, hagel of regen in de toekomst steeds vaker zullen voorkomen. "Dat biedt kansen voor productie op plaatsen waar het nu misschien nog niet mogelijk is en vraagt tevens om risicospreiding." Van Leur toonde tevens een overzichtje van een aantal website die wereldwijd voor korte en langere termijn het klimaat voorspellen. 

Ook gaf zij aan dat er door deskundigen niet langer wordt gesproken over 'climate change', maar over 'climate crises'. "Juist arme mensen met een lage milieufootprint gaan hier de meeste last van krijgen. In Nederland heeft de klimaatverandering er de afgelopen jaren al toe geleid dat het groeiseizoen drie weken eerder start dan 50 jaar geleden en ook drie weken langer doorgaat.

Tot slot noemde Helga van Leur nog een aantal interessante websites die het weer voor de korte en lange termijn voorspellen. Waarbij ze wel aangaf: "garantie tot aan de deur."

Achtergrond

Nachtvorst: http://bit.ly/nachtvorstNL
Klimaatverandering: http://bit.ly/klimaatveranderi... 

Verwachtingen

NL korte termijn: http://bit.ly/weerberichtNL
15-daagse: http://bit.ly/pluimen
30-daagse: http://bit.ly/30-daagseNL
seizoen EU: http://bit.ly/seizoenNL 

Lees ook

Kansen voor biologische groenten en fruit bij de BIOflexer

ALV GroentenFruit Huis: Bestuurswissel en boeiende sprekers over invloed geopolitiek en klimaat