GroentenFruit Huis

Freshfel roept EU Commissie op meer te investeren in promotie groenten en fruit

Geplaatst op 15 juli 2021

Ter gelegenheid van de tweedaagse conferentie van de Europese Commissie over de herziening van het beleid voor de bevordering van agrovoeding (12-13 juli 2021), riep Freshfel op om het momentum te benutten om een plantaardig dieet te promoten.

Freshfel doelt daarmee op de coronapandemie, het door de VN benoemde International Year of Fruit and Vegetables, de Green Deal, Farm to Fork strategie en het EU-plan om verse groenten en fruit te promoten, als onderdeel van de oplossing voor klimaat- en gezondheidsproblemen. Het doel is om een nog sterker, efficiënter en beter gefinancierd beleid vorm te geven om Europese verse groenten en fruit te ondersteunen, om de consumptie van verse groenten en fruit te stimuleren tot boven de minimum WHO-drempel van 400 gr/capita/dag en tegelijkertijd het concurrentievermogen van de EU te verbeteren.

Onderdeel van de oplossing    

De beleidsinitiatieven die in 2018 zijn gestart, via de Tartu-oproep voor een gezonde levensstijl en ondertekend door drie Europese commissarissen, dragen verder bij aan het momentum. De verklaring is nu omgezet in meer concrete beleidsinitiatieven waarbij groenten en fruit worden beschouwd als onderdeel van de oplossingen voor actuele maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering en niet-overdraagbare ziekten. Dit komt goed tot uiting in de ambities en strategie van onder andere de Green Deal, de Van boer tot bord Strategie, het EU Beating Cancer Plan en de huidige discussie over de hervorming van het promotiebeleid met een duidelijke visie van Freshfel op de relevantie van dit beleid voor AGF.

Meer dan ooit momentum    

Freshfel directeur Philippe Binard: “Er is meer dan ooit een momentum om dingen ingrijpend te veranderen. Groenten en fruit krijgen slechts 3 tot 4% van de EU-begroting voor het landbouwbeleid, terwijl ze voor 20% bijdragen aan de Europese landbouwwaarde.” 

Lees hier het hele bericht van Freshfel.