GroentenFruit Huis

Extra steunpakket n.a.v. coronamaatregelen 13 november

Geplaatst op 19 november 2021

Het kabinet heeft op 14 november jl. bekendgemaakt welke financiële steunmaatregelen er komen voor bedrijven die worden getroffen door de nieuwe coronamaatregelen die sinds zaterdag 13 november gelden.

De TVL-regeling zal worden opengesteld voor het vierde kwartaal 2021. Dit betekent dat ondernemers die in het vierde kwartaal van 2021 minimaal 30% omzetverlies verwachten ten opzichte van Q4 2019 of Q1 2020 en ook aan de overige voorwaarden voldoen, binnenkort weer TVL-subsidie kunnen aanvragen als tegemoetkoming voor hun vaste kosten. De subsidie wordt berekend op basis van het omzetverlies, een percentage vaste lasten van de sector en een vast subsidiepercentage van 85%. De regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Meer informatie vindt u op de website van RVO, die deze regeling zal gaan uitvoeren.

Voor primaire land- en tuinbouwbedrijven komt de regeling Ongedekte Vaste Kosten (OVK) weer beschikbaar, zodat zij op evenveel subsidie kunnen rekenen als niet-agrarische bedrijven. De NOW-regeling (tegemoetkoming in de loonkosten) wordt niet opnieuw geopend.

De exacte datum van openstelling van de TVL- en OVK-regeling hangt af van de goedkeuring door de Europese Commissie. RVO verwacht dat dit begin december zal zijn.

Lees meer over het dossier 'Steunmaatregelen Coronavirus' voor de groente- en fruitsector op het ledenportaal van GroentenFruit Huis.