GroentenFruit Huis

Algemene Ledenvergadering in het teken van afscheid voorzitter Kees Wantenaar

Geplaatst op 18 mei 2022

Dinsdag 17 mei jl. vond de Algemene Ledenvergadering (ALV) van GroentenFruit Huis plaats op de Floriade, Almere. Belangrijk onderwerp tijdens deze vergadering was de verkiezing van de nieuwe voorzitter van GroentenFruit Huis. Kees Wantenaar nam na twee termijnen afscheid als voorzitter en droeg letterlijk en figuurlijk de voorzittershamer over aan Cathy van Beek. Wantenaar heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van GroentenFruit Huis vanuit Frugi Venta en DPA. Met mooie woorden van voormalig secretaris Ad Klaassen en de huidige vicevoorzitter, Fred van Heyningen, werd Wantenaar toegesproken. Beiden blikten terug op hun samenwerking met Wantenaar, de rol die hij heeft gespeeld bij het overbruggen van verschillen en hoe hij erin is geslaagd om de partijen op één lijn te krijgen. 


Secretaris Cinthia Laarhoven bedankt Kees Wantenaar

De nieuwe voorzitter, Cathy van Beek, heeft zich de afgelopen tijd verdiept in de groente- en fruitsector. Zo heeft ze reeds diverse leden bezocht. Van Beek was als bestuurder meer dan 20 jaar verantwoordelijk voor Kwaliteit en Veiligheid in de zorg bij diverse ziekenhuizen en vicevoorzitter van de Nederlandse zorgautoriteit. De laatste tien jaar maakte ze naam op het terrein van duurzaamheid en preventie en leefstijl. Fred van Heyningen begeleidde de voorzitterswissel. "We moeten als sector de verbinding aangaan met partijen buiten onze sector. Cathy heeft veel kennis en kunde over gezondheid en duurzaamheid. Zij kan voor ons de verbindende schakel zijn als nieuwe voorzitter." aldus Van Heyningen.

Cathy van Beek: "Voordat ik voor het voorzitterschap van GroentenFruit Huis werd gevraagd had ik totaal geen beeld van GroentenFruit Huis en slechts zijdelings van deze prachtige sector! Tijdens mijn eerste oriënterende gesprek met Fred van Heyningen heeft hij mij een uitgebreide rondleiding gegeven bij Nature's Pride, maar vooral ook uitgelegd hoe de groente- en fruitsector in elkaar zit. Mijn interesse was direct gewekt. Ik kijk er naar uit om met het bestuur en de directie aan de slag te gaan."

Wisseling bestuur 

Jantine Star-Heemskerk (W. Heemskerk) en Kees de Kat (Fruitmasters) werden herkozen tijdens de ALV van GroentenFruit Huis. Kees Wantenaar richtte woorden van dank aan aftredende bestuursleden Roland Gels (Levarht) en Gerard Pronk (The Greenery). Mark-Jan Terwindt (the Greenery Growers) werd door de ALV verwelkomd als nieuw bestuurslid.

Kees Wantenaar richtte woorden van dank aan aftredende bestuursleden Roland Gels (Levarht) en Gerard Pronk (The Greenery)

Muzikale ode 

Naast de ALV van GroentenFruit Huis en de voorzitterswissel was er in het plenaire gedeelte ook aandacht voor de laatste trends in voeding en gezondheid. Foodfilosoof Hans Steenbergen nam de leden en stakeholders mee in zijn inspirerende verhaal over de piramide van foodlov. Daarna was het podium voor Nina Meijer van Tabula Rasa. Dit bureau heeft samen met reclamebureau Roorda een onderzoek gedaan om te kijken hoe er een beweging op gang gebracht kan worden om de consumptie van groenten en fruit te verhogen onder de doelgroep jeugd tussen 12 en 18 jaar en zo een gezondere generatie te verkrijgen. De dag werd afgesloten met een afscheidsreceptie voor Kees Wantenaar. Na de speeches volgde een muzikale ode ten gehore gebracht door artiest Willem Gunneman. Hij improviseerde diverse liedjes, geïnspireerd op de mooie woorden van de sprekers;  "Ja het is klaar, Kees Wantenaar."   

Muzikale ode van Willem Gunneman