GroentenFruit Huis

Akkoord VK en EU: Harde Brexit-deal zonder tarieven

Geplaatst op 24 december 2020

Zojuist is bekend geworden dat de EU en het Verenigd Koninkrijk een akkoord hebben bereikt. Hiermee is het gevreesde no-deal scenario van de baan. Vanaf 1 januari 2021 is het Verenigd Koninkrijk weliswaar een derde land, maar de deal voorkomt tarifaire barrières zoals invoerheffingen en invoerquota. De vrees van GroentenFruit Huis en haar leden dat er tarieven zouden worden ingevoerd, is hiermee van de baan. Dit is goed nieuws voor de Nederlandse groente- en fruitsector.

De interne EU-markt blijft zonder extra tarieven toegankelijk voor producten uit het Verenigd Koninkrijk en ook blijft de VK markt toegankelijk voor Nederlandse producten. Wel nemen de controles aan de grens toe evenals de complexiteit van grensprocedures. De Brexit heeft nog steeds grote impact op het handelsproces. We willen als GroentenFruit Huis meer inzicht krijgen in de inhoud van de deal om de consequenties beter in beeld te krijgen.

Handel groente- en fruitsector met het VK 

GroentenFruit Huis is blij met de deal, vooral omdat er geen invoerheffingen en invoerquota in vastgelegd zijn. Dit is goed voor de Nederlandse groente- en fruitsector.

Jaarlijks wordt er voor €1,2 miljard verse groenten en fruit uit Nederland (Nederlands product en re-export) aan het VK verkocht. Dit zijn jaarlijks ongeveer 50.000 vrachtwagens met groenten en fruit uit Nederland, die de Noordzee oversteken. Nederland exporteert een uitgebreid assortiment groenten en fruit die verkocht worden in de supermarkten en foodservice in het VK. De belangrijkste producten die Nederland exporteert zijn tomaat, paprika, komkommer, ui en peer.