GroentenFruit Huis

AGF Trendcafé neemt een kijkje in de keuken

Geplaatst op 18 mei 2017

Afgelopen dinsdag nam het AGF Trendcafé letterlijk een kijkje in de keuken van de horeca. De bijeenkomst op 16 mei werd gehouden in de culinaire broeiplaats Fenix Food Factory. Rondom het thema ‘wat is er nodig om het aandeel groenten in de horeca te verhogen?’ presenteerden Antoinette Wijffels en Bas Hoog van Lijm & Cultuur en Erik van Bommel van Variatie in de Keuken hun visie.

In Rotterdam kwamen de deelnemers bijeen in de Fenix Food Factory, gevestigd in een oude havenloods in Katendrecht. In de Fenix Food Factory zijn diverse ondernemers gevestigd. Samen vormen zij een plek waar consumenten boodschappen doen, meer leren over producten en ambachtelijke smaken kunnen ervaren. Het groente- en fruitassortiment is te vinden bij Rechtstreex, dat van mening is dat het eten van tegenwoordig persoonlijker en met meer beleving gegeten kan worden.

Antoinette Wijffels, directeur van Lijm & Cultuur, beet de spits af en vertelde waarom zij Lijm & Cultuur ooit is gestart. Tien jaar gegleden kocht zij de oude lijmfabriek in Delft die zij samen met haar partner heeft omgetoverd tot een broed- en ontmoetingsplaats voor cultuur & duurzaamheid. Op deze locatie staan bijzonder gastheerschap, goede voeding, bijzondere sferen en speciale thema’s centraal. Daarnaast speelt  samenwerking met lokale spelers als TNO en DSM een belangrijke rol. Ook zij experimenteren volop met toekomstige gezonde en slimme voedingsmiddelen.

Bas Hoog is sinds één jaar chefkok bij Lijm & Cultuur en krijgt alle ruimte om hier duurzaam, lekker en gezonde te voeding in een geweldige ambiance te bereiden en serveren. Bas werkt het allerliefst met zo veel mogelijk groenten en fruit. Hij neemt dus ook alle ruimte om te experimenteren met verschillende smaakbelevingen en vertelt en passant nooit iets weg te gooien. Zo bakt hij de aardappelschillen weer mee in nieuwe verrassend lekkere gerechten. Ook toonde Bas de diversiteit van groenten en fruit. Alles is mogelijk. Hij geeft tulpenknollen weer een plek op het bord en gebruikt (groene) bonen  in een dessert. Hoe meer groenten, hoe beter!

Na een rondleiding in de Fenix Food Factory presenteerde Erik van Bommel, projectmanager bij Variatie in de Keuken, de resultaten van het onderzoek ‘meer groente in restaurants’. Het onderzoek dat vorig jaar plaatsvond beschrijft dat het mogelijk is om de porties vlees te verlagen en de porties groenten te verhogen. De consumenten zijn net zo tevreden over hun bezoek aan een restaurant met minder vlees en meer groen op hun bord.

De middag werd afgesloten met een diner bij De Kaapse Kitchen waarbij een groenterijke Chinese maaltijd werd geserveerd.

Ook deelnemen aan het AGF Trendcafé? Dat kan! Er is nog ruimte voor nieuwe leden.
Kijk op www.agftrendcafe.nl.